Dienst

Stress en burn-outcoaching

Stress is gezond. Daar word je niet ziek van. Wel van onvoldoende herstel na inspanning. Ons stress-systeem is een functie van ons lichaam dat altijd werkt. We hebben het ook nodig voor ons dagelijks functioneren. Afhankelijk van de mate van inspanning en ontspanning wordt het systeem actiever of juist minder actief. Normaal gesproken regelt ons stress-systeem deze afwisseling automatisch, maar dit kan ontregeld raken op het moment dat iemand gedurende langere tijd te weinig kan opladen/ontspannen terwijl diegene actief blijft. Dan blijft het stress-systeem geactiveerd, terwijl het belangrijk is om dit systeem ook voldoende rust te gunnen.

Als deze situatie te lang in stand gehouden wordt, kan het stress-systeem zich ook tegen je keren. Je pleegt uiteindelijk roofbouw op je lijf. Bij roofbouw ontstaan er allerlei klachten. Deze klachten kunnen lichamelijk of cognitief van aard zijn, maar ze hebben ook effect op je emoties en je gedrag.

Neem contact op

Symptomen

Het ontstaan van een burn-out

Als het stress-systeem te lang in stand gehouden wordt, kan deze zich ook tegen je keren. Je pleegt uiteindelijk roofbouw op je lijf. Bij roofbouw ontstaan er allerlei klachten. Deze klachten kunnen lichamelijk of cognitief van aard zijn, maar ze hebben ook effect op je emoties en je gedrag.

Er bestaat een heel groot klachtenpalet dat past bij het beeld van langdurige stressklachten. Signalen waar je aan kunt denken, zijn bijvoorbeeld:

Vermoeidheid, slaapproblemen

Hoofdpijn, nek/rug/spierpijn

Hyperventilatie, snelle/hoge ademhaling

Concentratieproblemen, geheugenproblemen, vergeetachtig

Piekeren / vol hoofd

Problemen met plannen, organiseren, tijdsbewaking, multitasken

Veranderingen in stemming/emotie, bijvoorbeeld geïrriteerdheid, agressie, angst, paniek, niet meer kunnen genieten, overprikkeld

Perfectionisme, please-gedrag

Zonder pauze doorgaan, werk niet meer los kunnen laten in vrije tijd

Als je jezelf hierin herkent, is het tijd om actie te ondernemen. Ook als je andere stressklachten ervaart, dan hierboven beschreven. Door middel van persoonlijke coachgesprekken en oefeningen leer je stress te herkennen en technieken om hier effectief op te reageren. Met verhoogd zelfinzicht en zelfvertrouwen kom je weer in een evenwichtige balans.

Neem contact op

Uitdagingen en aanpak

Hoe ik jou help

Je voelt je vermoeid, elke dag lijkt als lood te wegen. Ik begrijp hoe uitdagend dit kan zijn. Maar stel je eens voor dat je weer leert om innerlijke rust te vinden en je energie terug te winnen. Dat is precies wat stress- en burn-outcoaching kan bieden.

Samen gaan we aan de slag met een wetenschappelijk onderbouwde aanpak om jouw herstel te bevorderen. We gaan gericht op zoek naar specifieke stressfactoren en je leert hierop effectief te reageren. Als jouw coach zal ik je helpen de juiste afwisseling te vinden tussen inspanning en ontspanning. We zullen samen werken aan het creëren van een duurzame balans tussen werk en privé.

Door middel van coaching zul je nieuwe vaardigheden ontwikkelen om effectiever om te gaan met stressvolle situaties, je krijgt inzicht in je gedachten en emoties, en we zullen samen werken aan het opbouwen van vertrouwen in je eigen gevoel. Dit traject is niet alleen gericht op korte termijn herstel, het biedt je tools om ook in de toekomst sterker en veerkrachtiger te zijn. We werken samen naar een situatie waarin stress beheersbaar is en waarin jij de controle weer in handen hebt.

Neem contact op

In het kort

Wat houdt het in?

een Persoonlijk herstelplan

Een op maat gemaakt traject dat aansluit op jouw unieke situatie.

Primaire focus op fysiek herstel

Verkrijg weer energie met lichaamsbewustzijn en stressreductietechnieken.

Cognitieve vooruitgang

We gaan aan de slag met gedachtenpatronen die bijdragen aan stress.

Emotionele versterking

Een verbetering van jouw emotionele veerkrachtigheid voorkomt toekomstige stress.

Praktische vaardigheden

Je krijgt tools aangeleerd om (toekomstige) stress te herkennen en effectief te managen

Verhoogd zelfvertrouwen

Versterk het vertrouwen in eigen kunnen

Hoe ziet dat eruit?

Het traject

Intake

Tijdens het intakegesprek maken we uitgebreid kennis met elkaar. De basis van een coachingstraject is een wederzijdse klik en vertrouwen. Als dit aanwezig is, maken we vervolgafspraken en gaan we aan de slag! 

Fysiek herstel

Allereerst focussen we op het herstellen van je fysieke energie. Door middel van rust, ontspanningsoefeningen en slaapverbetering pakken we de vermoeidheid aan. Ik leer je lichaamssignalen te herkennen en erop te vertrouwen, waardoor je energiereserves langzaam weer aangevuld worden.

Zelfmanagement verbeteren

Zodra jouw fysieke herstel het toe laat, gaan kijken we naar de manier waarop je denkt en voelt. We onderzoeken de overtuigingen die jouw stressklachten in stand houden en werken aan het omvormen daarvan. Door inzicht te krijgen in je emoties, ontstaat er ruimte om deze te erkennen en uiteindelijk ook los te laten.

Re-integratie

Tot slot richten we ons op het toepassen van nieuwe vaardigheden in het dagelijks leven, zodat je je veerkrachtig voelt en beter kunt omgaan met stress. Zowel in je werk- als privéleven.

Evaluatie

Aan het einde van het coachingstraject, zullen we tijdens een evaluatiegesprek stilstaan bij de resultaten en stellen we een plan op om dit in de toekomst te kunnen behouden. 

Meer lezen over hoe ik je help herstellen van burn-out?

Download het gratis e-book ‘In 3 fases herstellen van burn-out’.

https://www.csrcentrum.nl/wp-content/uploads/2023/10/Ebook-In-3-fases-herstellen-van-een-burn-out.pdf

Over mij

Anouk Bisschops

Na heel wat jaren werkzaam te zijn geweest als HR-professional in verschillende profit- en non-profit organisaties, wilde ik graag mijn droom werkelijkheid laten worden: een eigen bedrijf gericht op coaching en ondersteuning van medewerkers. In 2020 ben ik hiermee gestart en het voelt geweldig! Zolang je doet waar je blij en gelukkig van wordt, heeft dit een positief effect op je gezondheid, vitaliteit en veerkracht. Graag help ik ook jou om dit gevoel te realiseren!

Mijn belangrijkste eigenschappen als coach

Van mijn coachees krijg ik terug dat ze mij waarderen om mijn betrokkenheid, heldere communicatie en respectvolle empathische stijl van coaching. Vanuit oprechte interesse en nieuwsgierigheid luister ik aandachtig en stel ik (kritische) vragen. Eigen regie vind ik erg belangrijk, ik laat mijn cliënten dan ook vooral hun eigen oplossingen vinden.

Lees verder

Methodieken

Werkwijze

Mijn focus ligt altijd op het vlak van talentontwikkeling, duurzame inzetbaarheid, vitaliteit en positieve gezondheid. De persoon staat hierbij centraal. In gesprekken met mensen ga ik op zoek naar beweegredenen. Waarom doet men de dingen die ze doen? Gebeurt dit vanuit passie en geluk, of kost dit veel energie? En wat betekent dit voor de toekomst? Samen gaan we op zoek naar een persoonlijke en praktische oplossing die het beste bij iemand naar boven haalt.

CSR-methode

Voor de coaching bij stress en burn-out maak ik gebruik van de CSR-methode. Deze wetenschappelijk bewezen methode is een psychobiologische aanpak voor stressklachten en burn-out met focus op het gebied van lichaam, psyche en gedrag.

Als gecertificeerd CSR-coach®, verbonden aan het CSR Expertisecentrum Stress en Veerkracht, houd ik mijn kennis en vaardigheden scherp. Mijn coachkwaliteit wordt gewaarborgd door supervisie, evaluatie en bijscholing. Dit betekent dat je verzekerd bent van kwalitatieve coaching die echt helpt.

‘Uit je hoofd, in je lijf’

Ook ben ik aangesloten bij het platform ‘Uit je Hoofd, In je Lijf’ en maak ik gebruik van de ‘Aanpak van Stress’ methodiek. Deze methode biedt een praktische manier om anders met gedachten en gevoelens om te gaan. Dit bestaat uit een combinatie van persoonlijke coachgesprekken en oefenen in een online leeromgeving.

Video’s

Burn-out

Wil je weten hoe stressklachten en burn-out ontstaan?
In deze korte video wordt het helder uitgelegd: 

Wil je weten wat je moet doen als je (denkt dat je) een burn-out hebt?
Bekijk dan deze korte video: 

Kijk voor meer informatie op csrcentrum.nl.

Kosten

Wat zijn de kosten?

Afhankelijk van de vraag wordt de duur van de begeleiding en het aantal gesprekken afgesproken. Omdat ieder traject maatwerk is, zal ik voor de start van een traject een offerte opmaken.

Plan een afspraak

Neem contact op

Wil jij graag aan jezelf werken, signaleer je knelpunten bij een medewerker óf zijn er
binnenkort veranderingen op komst die van invloed kunnen zijn op (de balans van)
jouw werknemers? Vul het contactformulier in en dan zal ik zo snel mogelijk contact
opnemen.